Wiórki kokosowe Jasmeen Bakalie

Wiórki kokosowe Jasmeen

Kokosy skrywają w sobie prawdziwe bogactwo smaków. Z owoców egzotycznej palmy kokosowej można przygotować wiele smakowitych produktów: mleczko, płatki, mąkę, olej, wodę oraz wiórki.

Suszony, starty miąższ kokosa, czyli wiórki, to popularny przysmak dodawany przede wszystkim do deserów i słodkości. Doskonale uzupełnia jednak dania kuchni azjatyckiej, zwłaszcza potrawy z kurczaka i indyka, curry czy gulasz rybny.

Dzięki swojej ciekawej teksturze i tropikalnemu smakowi świetnie nadają się do ciast i ciasteczek, dodając im nuty naturalnej słodyczy i przyjemnej chrupkości. Nie bez powodu znane kuleczki z pysznym kremem, migdałem i wiórkami kokosowymi „wyrażają więcej niż tysiąc słów” (zachwytu).

łuskane pestki dyni

Do czego można wykorzystać wiórki kokosowe?

    • do owsianek, jaglanek, granoli, musli i batonów;
    • do słodkich wypieków (ciast, ciastek, tortów);
    • do deserów jogurtowych i koktajli;
    • do kaszy manny i budyniu;
    • do lodów;
    • do naleśników, gofrów, pankejków, placuszków;
    • do potraw z kurczaka i indyka;
    • do sałatek;
    • do dekorowania potraw;
    • do dań kuchni azjatyckiej;
    • do panierowania mięsa i ryb.
Kup teraz