Wiórki kokosowe Jasmeen Bakalie
Produkt: Wiórki kokosowe Jasmeen
Waga/objętość: 100 g/500 g
Składniki: wiórki kokosowe, substancja konserwująca: dwutlenek siarki
Wiórki kokosowe Jasmeen
Kokosy skrywają w sobie prawdziwe bogactwo smaków. Z owoców egzotycznej palmy kokosowej można przygotować wiele smakowitych produktów: mleczko, płatki, mąkę, olej, wodę oraz wiórki.
Suszony, starty miąższ kokosa, czyli wiórki, to popularny przysmak dodawany przede wszystkim do deserów i słodkości. Doskonale uzupełnia jednak dania kuchni azjatyckiej, zwłaszcza potrawy z kurczaka i indyka, curry czy gulasz rybny.
Dzięki swojej ciekawej teksturze i tropikalnemu smakowi świetnie nadają się do ciast i ciasteczek, dodając im nuty naturalnej słodyczy i przyjemnej chrupkości. Nie bez powodu znane kuleczki z pysznym kremem, migdałem i wiórkami kokosowymi „wyrażają więcej niż tysiąc słów” (zachwytu).
Do czego można wykorzystać wiórki kokosowe?
-
- do owsianek, jaglanek, granoli, musli i batonów;
- do słodkich wypieków (ciast, ciastek, tortów);
- do deserów jogurtowych i koktajli;
- do kaszy manny i budyniu;
- do lodów;
- do naleśników, gofrów, pankejków, placuszków;
- do potraw z kurczaka i indyka;
- do sałatek;
- do dekorowania potraw;
- do dań kuchni azjatyckiej;
- do panierowania mięsa i ryb.