W czasie 30-dniowego ramadanu muzułmanie poszczą. W tym czasie spożywają zwykle dwa posiłki w ciągu dnia – iftar po zachodzie słońca oraz suhur przed wezwaniem do porannej modlitwy przed wschodem słońca. Za dnia muszą powstrzymać się od jedzenia i picia.
Ten święty miesiąc nie ma stałego terminu, ponieważ współgra z kalendarzem księżycowym (który jest krótszy od kalendarza słonecznego o 11 dni). Właśnie dlatego ramadan to okres ruchomy, a jego początek i koniec mogą być różne na całym świecie ze względu na położenie geograficzne danego miejsca. Kluczowy jest tutaj moment pojawienia się na niebie półksiężyca.
Ramadan to również czas, który jest wypełniony dla muzułmanów modlitwą, zadumą, refleksją oraz dobrymi uczynkami. Post służy oczyszczeniu zarówno ciała, jak i duszy. Ważne, jest aby w tym czasie unikać złych uczynków, konfliktów, nałogów i uciech cielesnych. Muzułmanie podczas ramadanu nie mogą m.in.:
kłamać,
plotkować,
To czas pobożności, regularnych modlitw i dobroczynności oraz studiowania Koranu.
Nie, z postu w czasie ramadanu są zwolnione określone grupy osób:
Osoby, które nie chorują przewlekle, powinny nadrobić 30-dniowy post w ciągu roku przed rozpoczęciem kolejnego ramadanu (często sposobem na odrobienie postu jest przekazanie środków na cel charytatywny czy zapewnienie potrzebującej osobie posiłku – zgodnie z ideą czynienia w tym czasie dobrych uczynków i utożsamiania się z biedniejszymi).
Pierwszy posiłek podczas ramadanu, czyli suhur, powinien być spożyty przed wschodem słońca i dostarczyć siły na cały dzień postu.
Co je się podczas posiłku suhur:
Gdy słońce zachodzi, przychodzi czas na zakończenie całodziennego postu – to właśnie wtedy muzułmanie i muzułmanki spożywają wieczorny posiłek iftar, który zazwyczaj jest bardzo obfity. Zaczyna się on od wypicia wody i zjedzenia daktyli. Później na poszczących czeka zupa, drugie danie i deser.
Na iftar składają się pożywne dania na bazie ryżu, ziemniaków czy grillowanego mięsa. W wielu miejscach popularna jest dolma, czyli liście winogron nadziewane ryżem i warzywami. Nie może też zabraknąć miejsca na faszerowane warzywa, jogurtowe dipy czy miętę. Desery jadane w czasie posiłku iftar są słodkie i kaloryczne, wśród nich można znaleźć kunafę, baklawę, ciasteczka daktylowe mammoul czy qatayef.
Zarówno suhur, jak i iftar mają uroczysty charakter i są spożywane w gronie rodziny oraz przyjaciół.
Ramadan kończy 3-dniowe święto Id al-Fitr, zwane też Ramadan Bajram, które jest dla muzułmanów i muzułmanek czasem odpoczynku oraz spotkań z bliskimi i przyjaciółmi po miesiącu postu, wzmożonych modlitw, dobroczynności i wzmocnienia wiary.
Czas spędzony na jedzeniu ma na Bliskim Wschodzie znaczenie kulturowe, ponieważ łączy ludzi – dalszych i bliższych członków rodzin, przyjaciół i znajomych, a nawet sąsiadów. Właśnie dlatego delektowaniu się orientalnymi potrawami powinno towarzyszyć… spotkanie.
Tradycyjne potrawy tego regionu świata cieszą się rosnącą popularnością również w Polsce. Bliskowschodnie specjały cechuje niepowtarzalny smak, który można uzyskać dzięki kilku prostym zasadom, które właśnie poznaliście. Połączcie tradycję ze szczyptą egzotyki, a doznacie prawdziwego bogactwa smaków i aromatów!
PRODUCENT:
LEVANT FOODS Sp. z o.o.
ul. Pocztowa 15 B (wjazd od ulicy Kruczej)
62-080 Tarnowo Podgórne
info@levant.pl
tel. +48 61 88 66 600
fax +48 61 88 66 601