Przyprawy to dodatek do żywności, którego używa się w każdym rodzaju kuchni od tysiącleci. Niegdyś stanowiły one cenny zasób przeznaczony na handel.
Są niezbędne w każdym domu, ponieważ wzbogacają smak, zapach i kolor dań. Dzięki odpowiednio dobranym przyprawom można dodać charakteru wielu potrawom. Niezależnie od tego czy jesteście kulinarnymi Master Chefami, czy dopiero próbujecie swoich sił w gotowaniu – warto z nich korzystać i eksperymentować. Mamy nadzieję, że po przeczytaniu naszego artykułu będziecie mieć te przyprawy w kuchni!
Kardamon to jedna z najcenniejszych i najdroższych na świecie przypraw. Ma intensywny, korzenny smak z przyjemną cytrusowo-imbirową nutą. Jego zapach jest intensywny i ostry, ale jednocześnie przy tym ciepły i aromatyczny. Dzięki tym świeżym nutom przełamuje tłusty smak innych produktów – śmietanki, czekolady, orzechów czy ryżu z masłem.
Doskonale łączy się i uzupełnia z takimi przyprawami jak cynamon, goździki i wanilia, a w kuchni orientalnej występuje też w połączeniu z kuminem oraz kolendrą. Podobnie jak kmin rzymski, kardamon również wchodzi w skład mieszanek przypraw garam masala i curry. Nasiona kardamonu można stosować w całości, rozdrobnione lub sproszkowane.
Kardamon – zastosowanie
To świetny dodatek do herbaty, kawy, ciast, sałatek owocowych, słodkich deserów, sorbetów oraz likierów i grzanego wina. Dzięki swojej korzennej nucie pasuje do świątecznych pierniczków i sprawia, że nabierają wyjątkowego smaku. Kardamon dobrze komponuje się z owocami – jabłkami, gruszkami, rabarbarem czy śliwkami.
To przyprawa, która sprawdzi się również w daniach wytrawnych, dlatego możecie śmiało ją dodawać do potraw z ryb i mięsa, pieczeni, pasztetów, gulaszów, curry czy pilawu.
Kolendra występuje zazwyczaj w dwóch formach – suszonych ziarenek oraz świeżych liści. Obie formy chętnie wykorzystuje się na całym świecie, jednak dzisiaj skupimy się na nasionach. Ziarna kolendry są lekko pikantne, rozgrzewające, z wyczuwalną nutą cytrusów.
Kolendra – zastosowanie
Ta korzenna przyprawa podkreśla walory potraw greckich, meksykańskich, indyjskich i orientalnych. Dzięki swojemu wyrazistemu smakowi doskonale nadaje się do wzbogacenia marynat, gulaszów, zup, sosów, mięs czy ryb. Kolendrę możecie dodać jednak nie tylko do dań wytrawnych, ale urozmaicić nią również ciasta, desery oraz herbatniki. Nasiona kolendry, w których doszukacie się nut pomarańczy, cynamonu i goździka, są używane również do łagodzenia goryczki grzanego wina.
Całe nasiona kolendry można opiec przed użyciem, dzięki czemu wzmocni się jej smak, a drobno zmielone są zaś składnikiem mieszanek przypraw curry, garam masala i tandoori masala.
Kumin (kmin rzymski) to niezwykle aromatyczna, słodko-ostra przyprawa, którą spotyka się najczęściej w postaci całych suszonych nasion lub zmielonego proszku (nie należy go mylić z inną przyprawą – kminkiem). Po uprażeniu i utłuczeniu nasiona kuminu wydzielają lekko orzechowy, cytrynowy aromat.
Zapach kuminu nie bez powodu jest kojarzony z orientalnymi, dalekimi krajami. Jest stosowany głównie w miejscach, w których ceni się dobrze doprawione potrawy – na Bliskim i Dalekim Wschodzie, w Indiach oraz w kuchniach meksykańskiej, hiszpańskiej i portugalskiej.
Kumin – zastosowanie
Kumin dobrze komponuje się z kardamonem, cynamonem, goździkami, gałką muszkatołową, kurkumą, imbirem czy kolendrą, a także wchodzi w skład różnych mieszanek przyprawowych – m.in. curry i garam masala. W przepisach na naszej stronie najczęściej znajdziecie go w parze z kolendrą.
Kumin wykorzystuje się głównie do dań z ryb, potraw grillowanych i gulaszów, ale wzbogaci również smak jagnięciny, drobiu i ryżu. Przyprawy tej dodaje się również do dań kuchni bliskowschodniej – hummusu, falafeli, pieczywa czy kaszy kuskus.
Lubicie kuchnię indyjską i orientalną? Kardamon, kolendra i kumin to przyprawy, które powinny się znaleźć w Waszej kuchni.
Wędzona papryka charakteryzuje się bardzo wyraźnym i przyjemnym aromatem dymu wędzarniczego i słodkawym smakiem. Ten dymny aromat jest wynikiem wędzenia papryki z użyciem drewna dębowego.
Przyprawa ta wpływa nie tylko na smak i aromat danego dania, ale również na jego barwę – ze względu na swój intensywny kolor często jest używana jako barwnik w sosach majonezowych czy śmietanowych.
Wędzona papryka – zastosowanie
Doskonale nadaje się do potraw gotowanych, duszonych, pieczonych i smażonych. Sprawdzi się jako dodatek do marynowania mięs i ryb. Jest niezastąpiona w gulaszach, zupach i gęstych sosach. Możecie nią przyprawić również owoce morza, zapiekanki, sałatki czy dania z grilla. Jej wyraziste smak i zapach wzbogacą każdą potrawę, do której ją dodacie.
Wędzona papryka uwalnia swój smak pod wpływem ciepła, dlatego pamiętajcie, aby dodawać ją do dań, gdy te jeszcze się gotują.
Choć Bliski Wschód słynie z rozmaitych mieszanek przypraw, to żadna z nich nie jest owiana tyloma tajemnicami co za’atar (zatar). Jego receptura przez stulecia była jednym z najpilniej strzeżonych sekretów wielu rodzin, chociaż charakterystyczny smak za’ataru jest znany już od starożytności.
W mieszance ziół za’atar od Jasmeen znajduje się tymianek, zmielony sumak i prażone ziarna sezamu, które są kluczem do uzyskania niezwykłego, lekko kwaskowatego smaku.
Za’atar – zastosowanie
Dzięki wyważonej kompozycji, za’atar idealnie nadaje się do mięs i ryb – np. jako dodatek do marynaty. Ta mieszanka odmienia i wzbogaca smak wielu składników – możecie ją dodać do warzyw, hummusu, labneh, pieczywa czy dań śniadaniowych.
PRODUCENT:
LEVANT FOODS Sp. z o.o.
ul. Pocztowa 15 B (wjazd od ulicy Kruczej)
62-080 Tarnowo Podgórne
info@levant.pl
tel. +48 61 88 66 600
fax +48 61 88 66 601