Ramadan – jak wygląda ten muzułmański święty miesiąc?

Ramadan (w Turcji zwany także Ramazanem) to dziewiąty miesiąc kalendarza muzułmańskiego (księżycowego). Jest to święty miesiąc dla wyznawców islamu – według tej religii to właśnie w tym miesiącu archanioł Gabriel ukazał się prorokowi Muhammadowi, przekazując mu kilka wersów przyszłej świętej księgi islamu, czyli Koranu. 
 
Ramadan (Saum) jest jednym z pięciu filarów islamu. Pozostałe cztery to:

    • Wyznanie wiary (Shahadah),
    • Modlitwa Salat (Salah),
    • Jałmużna (Zakah),
    • Pielgrzymka do Mekki (Haj).

W czasie 30-dniowego ramadanu muzułmanie poszczą. W tym czasie spożywają zwykle dwa posiłki w ciągu dnia – iftar po zachodzie słońca oraz suhur przed wezwaniem do porannej modlitwy przed wschodem słońca. Za dnia muszą powstrzymać się od jedzenia i picia. 

Kiedy wypada ramadan?

Ten święty miesiąc nie ma stałego terminu, ponieważ współgra z kalendarzem księżycowym (który jest krótszy od kalendarza słonecznego o 11 dni). Właśnie dlatego ramadan to okres ruchomy, a jego początek i koniec mogą być różne na całym świecie ze względu na położenie geograficzne danego miejsca. Kluczowy jest tutaj moment pojawienia się na niebie półksiężyca.

Czego muzułmanie nie robią podczas ramadanu?

Ramadan to również czas, który jest wypełniony dla muzułmanów modlitwą, zadumą, refleksją oraz dobrymi uczynkami. Post służy oczyszczeniu zarówno ciała, jak i duszy. Ważne, jest aby w tym czasie unikać złych uczynków, konfliktów, nałogów i uciech cielesnych. Muzułmanie podczas ramadanu nie mogą m.in.:

    • kłamać,

    • przeklinać,
    • plotkować,

    • palić papierosów.

To czas pobożności, regularnych modlitw i dobroczynności oraz studiowania Koranu. 

Czy każdy muzułmanin pości?

Nie, z postu w czasie ramadanu są zwolnione określone grupy osób:

    • osoby chore i starsze,
    • osoby ciężarne, karmiące lub będące w połogu oraz menstruujące,
    • podróżujący,
    • dzieci (nie można ich zmuszać do odbycia postu, ale zachęcać i przyzwyczajać do niego, chociaż przez część dnia).

Osoby, które nie chorują przewlekle, powinny nadrobić 30-dniowy post w ciągu roku przed rozpoczęciem kolejnego ramadanu (często sposobem na odrobienie postu jest przekazanie środków na cel charytatywny czy zapewnienie potrzebującej osobie posiłku – zgodnie z ideą czynienia w tym czasie dobrych uczynków i utożsamiania się z biedniejszymi).

Jak wyglądają posiłki podczas ramadanu?

Pierwszy posiłek podczas ramadanu, czyli suhur, powinien być spożyty przed wschodem słońca i dostarczyć siły na cały dzień postu.

Co je się podczas posiłku suhur:

    • świeże owoce i warzywa bogate w błonnik (zwiększają uczucie sytości),
    • ryż i pełnoziarniste pieczywo (są dłużej trawione, więc dostarczają przez dłuższy czas energii),
    • kurczaka,
    • ryby,
    • jajka,
    • produkty mleczne,
    • płatki zbożowe.

Gdy słońce zachodzi, przychodzi czas na zakończenie całodziennego postu – to właśnie wtedy muzułmanie i muzułmanki spożywają wieczorny posiłek iftar, który zazwyczaj jest bardzo obfity. Zaczyna się on od wypicia wody i zjedzenia daktyli. Później na poszczących czeka zupa, drugie danie i deser.

Na iftar składają się pożywne dania na bazie ryżu, ziemniaków czy grillowanego mięsa. W wielu miejscach popularna jest dolma, czyli liście winogron nadziewane ryżem i warzywami. Nie może też zabraknąć miejsca na faszerowane warzywa, jogurtowe dipy czy miętę. Desery jadane w czasie posiłku iftar są słodkie i kaloryczne, wśród nich można znaleźć kunafę, baklawę, ciasteczka daktylowe mammoul czy qatayef.

Zarówno suhur, jak i iftar mają uroczysty charakter i są spożywane w gronie rodziny oraz przyjaciół.

Czym kończy się ramadan?

Ramadan kończy 3-dniowe święto Id al-Fitr, zwane też Ramadan Bajram, które jest dla muzułmanów i muzułmanek czasem odpoczynku oraz spotkań z bliskimi i przyjaciółmi po miesiącu postu, wzmożonych modlitw, dobroczynności i wzmocnienia wiary.

Czas spędzony na jedzeniu ma na Bliskim Wschodzie znaczenie kulturowe, ponieważ łączy ludzi – dalszych i bliższych członków rodzin, przyjaciół i znajomych, a nawet sąsiadów. Właśnie dlatego delektowaniu się orientalnymi potrawami powinno towarzyszyć… spotkanie.

Tradycyjne potrawy tego regionu świata cieszą się rosnącą popularnością również w Polsce. Bliskowschodnie specjały cechuje niepowtarzalny smak, który można uzyskać dzięki kilku prostym zasadom, które właśnie poznaliście. Połączcie tradycję ze szczyptą egzotyki, a doznacie prawdziwego bogactwa smaków i aromatów!

Po więcej inspiracji zapraszamy także na nasze profile na:

KONTAKT

PRODUCENT:
LEVANT FOODS Sp. z o.o.
ul. Pocztowa 15 B (wjazd od ulicy Kruczej)
62-080 Tarnowo Podgórne

info@levant.pl
tel. +48 61 88 66 600
fax +48 61 88 66 601