Woda z kwiatów róży to bardzo znany w krajach Bliskiego Wschodu dodatek smakowy. Roztacza przyjemny, kwiatowy i miodowy aromat, który nadaje napojom, słodkościom i deserom orientalnego charakteru. Produkty wzbogacone wodą różaną zyskują odrobinę słodyczy i przyjemny, różany zapach, który przywodzi na myśl zapachy lata.
Jest ona również szeroko stosowana do pielęgnacji ciała – to naturalny kosmetyk ceniony za właściwości regenerujące i wzmacniające. Wpływa kojąco na podrażnienia i zwęża naczynka, a jej antybakteryjne działanie wspiera walkę z trądzikiem. Jest składnikiem toników, kremów i maseczek do twarzy oraz balsamów. Można ją wykorzystać jako płukankę do włosów, aby przywrócić im blask i gładkość.
SKŁADNIKI
destylat wody różanej
Do czego można dodać wodę z kwiatów róży?
do słodkich wypieków (ciast, ciastek);
do napojów alkoholowych (drinków, ponczu, grzańca);
do napojów bezalkoholowych (lemoniady, wody, mrożonej herbaty);
do koktajli;
do kawy i herbaty;
do deserów owocowych;
do orientalnych słodyczy (baklawy, qatayef, kadaifi);
do dań mlecznych;
do naleśników, gofrów, pankejków i placuszków;
do kremów, budyniów, puddingów;
do śmietany i jogurtu;
do lodów.
Zainspiruj się
Sprawdź przepisy z wykorzystaniem wody z kwiatów róży.