Woda z kwiatów pomarańczy ma niesamowicie intensywny kwiatowo-cytrusowy aromat, który podkręca smak i zapach napojów, słodkości i deserów, nadając im bliskowschodniej nuty. Produkty wzbogacone wodą pomarańczową zyskują odświeżający posmak cytrusów.
Jest również szeroko stosowana w kosmetyce ze względu na swoje właściwości nawilżające, łagodzące i oczyszczające. Wodę z kwiatów pomarańczy można znaleźć w składzie: toników, maseczek i kremów do twarzy, mgiełek do ciała i włosów, balsamów oraz peelingów.
SKŁADNIKI
destylat wody z kwiatów pomarańczy
Do czego można dodać wodę z kwiatów pomarańczy?
do słodkich wypieków (ciast, ciastek);
do napojów alkoholowych (drinków, ponczu, grzańca);
do napojów bezalkoholowych (lemoniady, wody, mrożonej herbaty);
do koktajli;
do kawy i herbaty;
do deserów owocowych;
do orientalnych słodyczy (baklawy, qatayef, kadaifi);
do dań mlecznych;
do naleśników, gofrów, pankejków i placuszków;
do kremów, budyniów, puddingów;
do śmietany i jogurtu;
do lodów.
Zainspiruj się
Sprawdź przepisy z wykorzystaniem wody z kwiatów pomarańczy.