Warak enab dolma Jasmeen Liście winogron nadziewane ryżem i warzywami

Warak enab dolma liście winogron nadziewane ryżem i warzywami Jasmeen

Warak enab to marynowane liście winogron nadziewane ryżem i warzywami oraz ziołami. Faszerowane liście winogron to bardzo popularne danie w krajach Bliskiego Wschodu, które uważane są za pyszną przekąskę i jeden z must-have na śródziemnomorskim półmisku mezze.

W zależności od kraju różni się nazwa i sposób przygotowania tego przysmaku. Libańskie warak enab (co oznacza po prostu liście winogron) podaje się jako przystawkę. W Grecji to danie nazywa się dolmades, w Iranie dolme, a w Gruzji tolma. W Azerbejdżanie istnieje bardzo dużo odmian dolmy. Nazwa ta pochodzi z języków turkijskich, od czasownika doldurmaq oznaczającego „zapełniać, napełniać, faszerować”. W Grecji oraz Turcji to danie występuje również w wersji mięsnej.

Precyzyjnie zwinięte, wyglądem przypominające małe „gołąbki”, pięknie prezentują się na talerzu, jednak ich przygotowanie wymaga sporo cierpliwości. Właśnie dlatego proponujemy Wam Warak enab Jasmeen, które zostały przygotowane według tradycyjnej libańskiej receptury, a wyprodukowały je spółdzielnie wiejskie w Libanie. Faszerowane liście winogron najlepiej smakują na ciepło. Polecamy również skropienie warak enab sokiem z cytryny.

warak enab dolma liście winogron nadziewane ryżem i warzywami jasmeen warak enab dolma liście winogron nadziewane ryżem i warzywami jasmeen

Do czego można podać warak enab dolma?

    • do pieczywa;
    • do talerza przekąsek mezze;
    • jako dodatek do dań głównych.