Ramadanowe ciasteczka maamoul (ma’amoul, mamoul, maamul) to tradycyjne kruche ciasteczka z semoliny i masła, które wypełnia się trzema nadzieniami – daktylowym, pistacjowym lub orzechowym. Każdy rodzaj ciasteczka ma inny kształt.
Ciasteczka te choć są znane i popularne w całym arabskim świecie, najpopularniejsze są w Libanie i Syrii. Najczęściej przygotowywane są w okresie ramadanu, zwłaszcza na jego zakończenie, czyli Święto Przerwania Postu – Id al-Fitr. Do ich przygotowania używa się tradycyjnej foremki taabeh, ręcznie wykonanej z drewna, której zawdzięczają fantazyjne wzory. Nie jest ona jednak niezbędna – maamoul możesz uformować rękoma w kulki.
Wody z kwiatów pomarańczy i róż oraz przyprawa mahlep (mahlab), czyli zmielone pestki wiśni wonnej, nadają maamoul przyjemnego kwiatowego aromatu.
Nadzienie daktylowe: Daktyle zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy na 15 minut. Następnie odlewamy wodę, dodajemy cynamon i miksujemy na gładką masę.
Ciasto: Masło rozpuszczamy, a następnie mieszamy z semoliną, cukrem i przyprawą mahlab. Całość odstawiamy na 3 godziny lub dłużej. Następnie do masy dodajemy wody kwiatowe oraz mąkę pszenną. Ciasto zagniatamy. Jeśli będzie zbyt twarde, dodajemy odrobinę zwykłej wody. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przygotowujemy sobie miskę z mąką pszenną. Do ręki bierzemy niewielką ilość ciasta, w którym robimy zagłębienie na farsz. Wkładamy łyżeczkę farszu, zamykamy ciasto, spłaszczamy i wkładamy do mąki. Następnie odciskamy w formie do mamoul i układamy na blaszce do pieczenia. Czynność powtarzamy aż do skończenia się ciasta i nadzień. Pieczemy 20 – 25 minut, aż staną się delikatnie złote. Studzimy i obficie posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Woda różana, czyli inaczej woda z płatków róż, to płyn o intensywnym, pięknym zapachu kwiatowym. Uzyskiwana jest w procesie destylacji parowej płatków kwiatu róży. Woda różana Jasmeen jest bardzo zdrowa! Ze względu na to, że jest produkowana ze świeżych płatków róż, jest bogata w witaminy: C, D, A, E oraz B3, a także przeciwutleniacze, garbniki i flawonoidy. Ma dzięki temu właściwości regenerujące, wzmacniające, opóźnia efekty starzenia i działa antybakteryjnie.
Woda z kwiatów róży ma właściwości regenerujące, wzmacniające, opóźniające efekty starzenia, a dodatkowo działa antybakteryjnie.
PRODUCENT:
LEVANT FOODS Sp. z o.o.
ul. Pocztowa 15 B (wjazd od ulicy Kruczej)
62-080 Tarnowo Podgórne
info@levant.pl
tel. +48 61 88 66 600
fax +48 61 88 66 601