Pieczone frytki z batatów z majonezem z harissą

Ten przepis na frytki z batatów rozpali Wasz apetyt na więcej! Połączenie słodkich, pieczonych batatów z aromatyczną mieszanką ziół, to dopiero pierwszy krok do zakochania się na nowo we frytkach. Prawdziwym kluczem tego dania jest oryginalny sos z dodatkiem harissy, którego pikantny smak zachwyci nawet największych sceptyków ostrych smaków w kuchni!  

SKŁADNIKI

Sposób przygotowania:

Bataty obieramy, kroimy w podłużne paski, a następnie przekładamy do dużej miski z zimną wodą na 30 minut. W międzyczasie robimy sos: mieszamy majonez, harissę, przeciśnięty przez praskę czosnek, kumin i kolendrę. Całość mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Frytki z batatów odcedzamy i porządnie wycieramy ręcznikiem papierowym. Następnie dobrze smarujemy oliwą z oliwek. Przyprawy mieszamy z mąką kukurydzianą, a następnie tę mieszankę z batatami. Pieczemy 15 minut. Po tym czasie blachę wyjmujemy z piekarnika i przekładamy frytki na drugą stronę. Pieczemy kolejne 15 minut. Podajemy od razu po wyjęciu z piekarnika, z sosem i świeżymi ziołami.  

Smacznego!

Co to jest harissa?

Harissa to gęsta i ostra pasta z papryczek chilli, która jest tradycyjnym dodatkiem do dań kuchni Bliskiego Wschodu, pochodzącą z Afryki Północnej. Światową sławę i uznanie zyskała zaledwie kilka lat temu, zadowalając podniebienia wszystkich tych, którzy szukają w daniach pikantnej nuty i aromatu przypraw. Harissa nadaje potrawom intensywnej barwy, pogłębia ich smak i dodaje im ostrości.

Udostępnij:

Po więcej przepisów kuchni bliskowschodniej zapraszamy na naszą grupę na Facebooku. 

Produkty z przepisu:

Harissa to gęsta i ostra pasta z papryczek chili, która jest tradycyjnym dodatkiem do dań kuchni Bliskiego Wschodu.

KONTAKT

PRODUCENT:
LEVANT FOODS Sp. z o.o.
ul. Pocztowa 15 B (wjazd od ulicy Kruczej)
62-080 Tarnowo Podgórne

info@levant.pl
tel. +48 61 88 66 600
fax +48 61 88 66 601