Klasykę każdy zna, bo chyba nie ma tutaj nikogo, kto nie jadł włoskiej pizzy! Ale co z tą… bliskowschodnią? Libańska pizza Lahm bi Ajeen z mięsem wołowym i pomidorami, z dodatkiem harissy i ziół, podawana z ayranem, to bliskowschodnia propozycja, której po prostu musicie spróbować! Rozkoszujcie się jej niezwykłym smakiem, a to wie, może w międzyczasie ta pizza stanie się Waszą ulubioną?
Pora zatem wkroczyć do kuchni, ale najpierw sprawdźcie listę składników!
Przesiewamy ⅓ szklanki mąki. Mieszamy składniki suche: mąkę, sól i drożdże. Następnie robimy zagłębienie w suchych składnikach i niewielką strużką zaczynamy wlewać ciepłą wodę, po czym całość zagniatamy przez 5 minut, podsypując pozostałą mąką w razie potrzeby, aż powstanie jednolite, miękkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 2-3 godziny.
Pomidory, cebulę i zioła blendujemy. Wszystkie składniki mieszamy z mięsem, harissą i przyprawiamy na jednolitą, nieco rzadką masę, a potem formujemy z ciasta niewielkie kuleczki (8-12 sztuk, w zależności od wielkości), które następnie cienko rozwałkowujemy i nakładamy na nie mięso.
Pieczemy w nagrzanym do 240 stopni piekarniku przez 10-12 minut, aż ciasto będzie miało rumiane brzegi, a mięso się upiecze. Podajemy ciepłe, obficie skropione sokiem z cytryny. Do picia możemy podać ayran.
Życzymy Wam smacznego, bo bez wątpienia takie będzie!
Orzeźwiający napój typu tureckiego, który jest przygotowywany na bazie jogurtu i wody z odrobiną soli.
Harissa to gęsta i ostra pasta z papryczek chili, która jest tradycyjnym dodatkiem do dań kuchni Bliskiego Wschodu.
PRODUCENT:
LEVANT FOODS Sp. z o.o.
ul. Pocztowa 15 B (wjazd od ulicy Kruczej)
62-080 Tarnowo Podgórne
info@levant.pl
tel. +48 61 88 66 600
fax +48 61 88 66 601