Co to jest bobik?

Bobik (Fava beans) to popularne warzywo, którego nie może zabraknąć w kuchni bliskowschodniej. Rośnie dziko w północnej Afryce oraz w Iranie. Kształtem przypomina popularny w Polsce bób, jednak jest od niego o wiele mniejszy.

W krajach Orientu jest nazywany „mięsem ubogich” ze względu na wysoką zawartość białka, dzięki czemu jest treściwy i sycący. Bogaty w potas i błonnik sprzyja także redukcji poziomu cholesterolu we krwi, a dzięki niewielkiej zawartości tłuszczu jest jednym z pożądanych składników diety odchudzającej. To podstawowy składnik popularnego, egipskiego dania Foul Mudammas, na które składa się rozdrobniony bobik lub bób oraz pomidory, doprawione kminkiem, czosnkiem i oliwą z oliwek. Egipcjanie serwują je często z ciepłym chlebem pita, sokiem z cytryny, świeżymi warzywami i ziołami.

SKŁADNIKI

bobik, woda, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, przeciwutleniacz: sól wapienna

Do czego można dodać bobik?

  • do sałatek;
  • do zup;
  • do gulaszy;
  • do dań jednogarnkowych z warzywami;
  • do duszonego mięsa;
  • do Foul Mudammas.

Zainspiruj się

Sprawdź przepisy z wykorzystaniem bobiku.

  • Wszystkie przepisy
  • na jesień
  • na lato
  • na wiosnę
  • na zimę

KONTAKT

PRODUCENT:
LEVANT FOODS Sp. z o.o.
ul. Pocztowa 15 B (wjazd od ulicy Kruczej)
62-080 Tarnowo Podgórne

info@levant.pl
tel. +48 61 88 66 600
fax +48 61 88 66 601