Baba ghanoush Jasmeen Pasta z bakłażanów

Baba ghanoush Jasmeen

Bakłażan to jedno z ulubionych warzyw mieszkańców basenu Morza Śródziemnego. Nic więc dziwnego, że baba ghanoush, czyli pasta z grillowanego bakłażana i tahiny wzbogacona czosnkiem i przyprawami, jest tam tak popularna!

Produkty te są źródłem roślinnego białka, zdrowych tłuszczy, makroskładników i witamin, co zdecydowanie przemawia na korzyść niepozornej pasty, która z nich powstaje. Tajemnicą dobrej baba ghanoush jest opalany bakłażan – najlepiej jest go uwędzić albo opalić nad ogniem. Warto ją posypać posiekaną natką pietruszki i ziarenkami granatu oraz skropić oliwą. W celach dekoracyjnych można użyć świeżych liści mięty oraz przypraw – kuminu i wędzonej papryki.

Bakłażanowy dip jest częścią mezze, czyli małych przystawek podawanych na Bliskim Wschodzie. Do ich przygotowania używa się jedynie lokalnych, sezonowych produktów. Przykładowe mezze to obok baba ghanoush: pasty, pikle, oliwki, sosy jogurtowe lub serowe, hummus, tabbouleh, lebneh, fattoush, falafel czy warak enab dolma. Przystawki te podaje się z pieczywem, które doskonale komponuje się z tak szerokim przekrojem warzyw, past i sosów różnego rodzaju.

baba ghanoush jasmeenbaba ghanoush jasmeen

Jak i z czym jeść?

    • w formie pasty z tortillą, świeżym i chrupkim pieczywem, chlebkami pita;
    • dip do krakersów, nachosów, paluszków chlebowych, grzanek;
    • również do świeżych i marynowanych warzyw (marchewki, selera naciowego, pietruszki, papryki, ogórka, rzodkiewki, kalarepy, pomidorków koktajlowych);
    • a także do grillowanych warzyw (marchewki, kalafiora, brokuła, buraka, papryki).

Przepisy

Kup teraz